📖 În anul 2021 mi-am propus să citesc 30 de cărți. Mi-a reușit până la jumătatea anului să citesc 15 cărți, apoi numărul de cărți citite s-a diminuat grav din mai multe motive: lipsa timpului, am început să îmi cultiv și alte pasiuni, am dat peste o carte pe care o citesc și acum și nu mă atrage să citesc neapărat din ea. Dar nu mă voi lăsa până nu o voi termina de citit. Că așa sunt eu, când încep ceva, fac tot posibilul să termin. Chiar dacă mor de somn/plictiseală pe drum.
📖 Dacă nu v-ați făcut lista de lectură pe 2022 sau dacă doriți idei de cărți de citit, vă las aici ce cărți am citit eu și topul meu personal. Am început luna ianuarie cu un articol lunar al cărților citite și speram să fie o rubrică lunară cum este cea cu produsele consumate de către copii. Doar că nu am mai citit cât să scriu un articol. Csf, ncf.
Locul 1 “Eleganța ariciului” – Muriel Barbery
📖 “Eleganța ariciului” de Muriel Barbery este genul de carte ideală de vacanță. Am avut-o la mine în concediul din Turcia și am savurat-o. Are tot ce îi trebuie: nuanțe comice, nuanțe filozofice, suspans. Am primit această carte la un schimb de cărți și a fost un cadou minunat. Recomand cartea și filmul pe care l-am văzut ulterior.
📖 Cartea are două naratoare. O portăreasă a unui imobil din Paris căreia îi place să citească și care își ascunde inteligența și o fată de 12 ani care locuiește în imobil și plănuiește să se sinucidă. Viețile amândurora iau o turnură neașteptată când în bloc se mută un nou locatar.
“Am citit atâtea cărți…
Cu toate astea, ca toți autodidacții, nu-s niciodată sigură de ceea ce-am înțeles din ele. În câte-o zi mi se pare că pot să cuprind dintr-o singură privire totalitatea cunoașterii, ca și cum ramificații nevăzute s-ar naște deodată și-ar împleti între ele toate lecturile mele răzlețe – apoi, brusc, înțelesul se sustrage, esențialul mă evită și zadarnic recitesc aceleași rânduri, ele îmi scapă de fiecare dată un pic mai mult, în timp ce am impresia că-s o bătrână țicnită care își crede stomacul plin fiindcă a citit cu atenție meniul.”
Am citit această carte în lunile iulie-august alături de “Dragă inimă” de Dr. Vasi Rădulescu.
Locul 2 “Cel care mă așteaptă” – Parinoush Saniee
📖 “Cel care mă așteaptă” – Parinoush Saniee. Când eram în primul concediu de creștere copil (în urmă cu 5 ani), am citit o carte a acestei autoare care m-a bulversat “Tatăl celuilalt copil”. În mediul online, este foarte lăudată și această carte. Așa că am început să o citesc cu gândul că nu o voi mai lăsa din mână până la final. (În limita timpului și a somnului copiilor). Evident, așa a fost.
📖 Acțiunea cărții se petrece în Teheran în urmă cu ceva zeci bune de ani. Este povestea tulburătoare a unei femei de religie musulmană dintr-o familie care ține la tradiții. Ea povestește despre prima ei dragoste inocentă, despre reacția bruatală a familiei și despre căsătoria rapidă și aranjată cu un necunoscut. Valorile familiilor musulmane sunt altele față de valorile noastre, comportamentul și libertatea oferită fetelor din aceste familii este total diferită față de ce știm noi. Este o poveste grea, apăsătoare, dar pe care vrei să o citești cât mai repede să vezi dacă are sau nu happy-end. Eu nu vă zic.
“Masuud era mereu zâmbitor și binedispus și se arunca în brațele tuturor. Devenea cu fiecare zi tot mai dulce și mai bun. Se arunca de gâtul meu cu mânuțele lui, mă pupa și mă mușca de față cu cei câțiva dințisori ai lui. Era ca și cum ar fi vrut să mă mănânce din iubire și manifestările lui afective mi se păreau minunate: nu reușeam să îmi amintesc o singură dată când Siamak reușise să-și exprime față de mine dragostea lui în același mod, nici măcar când era foarte mic. Continuam să mă întreb cum pot fi doi frați atât de diferiți…”
Am citit această carte în lunile februarie-martie alături de “Banii – stăpânește jocul” – Tony Robbins și de cartea de pe locul 3:
Locul 3 “Pe aripile vântului” – Margaret Mitchell
📖 “Pe aripile vântului” – Margaret Mitchell. Am văzut filmul prin liceu și de atunci mi-am propus să citesc și cartea. Dar cum eu îmi propun să citesc sute de cărți (am liste peste liste făcute) abia acum i-a sosit rândul.
📖 O carte de dragoste și război plăcut și ușor de citit. În timpul Războiului civil american și al Reconstrucției, tânăra și frumoasa Scarlett O’Harra își trăiește viața. Se îndrăgostește, seduce, se gândește doar la ea și deloc la sentimentele celor din jur.
– O, tată, strigă Scarlett nerăbdătoare, dacă l-aș lua de bărbat s-ar schimba toate!
– Nu mai spune! (…) Atunci nu știi mare lucru despre bărbați… Nicio femeie n-a reușit să schimbe caracterul bărbatului ei.”
În luna aprilie am citit “Pe aripile vântului Volumele II și III” – Margaret Mitchell, “Jurnalul unu burlac: Conversații cu mama” – Mihai și Emilia Bendeac și “Marte și Venus se ciocnesc – echilibru, completare, armonie. Volumul 2″– Dr. John Gray.
În luna ianuarie am citit: “Rămâi așa cum ești, dar mergi înainte” – Kristina Kuzmič, “Grădinița pentru totdeauna” – Mira Loghin, “Concert în memoria unui înger” – Eric Emmanuel Schmitt și “Descoperă aptitudinile copilului tău – inteligența multiplă” – Albane de Beaurepaire
În luna mai am citit: “Suferințele tânărului Werther” – Johann Wolfgang Von Goethe și “Pledoarie pentru mami și tati” – Mirela Retegan (pe care aș pune-o și pe ea pe locul 3).
În luna iunie am citit “Alegerea Sofiei” – William Styron si “Xanax” – Liviu Iancu
Din luna septembrie nu am mai scris articole pentru ca nu prea am mai avut cu ce. Vă las aici cele două cărți pe care le-am finalizat de citit până la finalul anului.
📖 “111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română”
📖 “111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română” – acoperă 230 de ani de poezie românească, din opera fiecărui scriitor sau scriitoare fiind selectat un poem.
📖 Am primit cartea cadou de ziua mea. Este un cadou frumos și romantic. Ador să primesc cărți. Iar această carte îți oferă o anumită stare. Pentru că iubirea este exprimată de fiecare diferit. A fost o carte perfectă pentru vacanța din Grecia. Și de continuat acasă că a fost o vacanță plină.
“Până când nu te iubeam,
Unde mă culcam, dormeam.
Acum de când te iubesc,
Nu poci să mă odihnesc.
Răpui, mă sfârșesc de dor,
Fără niciun ajutor.
Arz, mă frig în mare foc,
N-am astâmpăr la un loc.” Anton Pann
📖 “Marte și Venus în dormitor” – Dr. John Gray
📖 “Marte și Venus în dormitor” – Dr. John Gray. Am citit o serie de cărți scrise de acest autor care m-au ajutat să înțeleg mai bine și ce se întâmplă în partea cealaltă a relației. În urmă cu doi ani de Crăciun, i-am cerut soțului cadou o carte scrisă de autorul acesta. Cartea era destul de ieftină (sub 20 lei cred) așa că soțul mi-a luat cam toată opera scriitorului. 😂😂
📖 În carte se prezintă perspectivele ambilor parteneri și cam ce își dorește fiecare. Sunt prezentate trucuri pentru o mai bună înțelegere a partenerilor în dormitor, tehnici pentru a trezi din nou/menține vie pasiunea etc. Cred că este o carte ce trebuie citită de ambii parteneri și apoi aplicat ce se potrivește. Ca toate cărțile de dezvoltare personală. 💚
“Când mama ne spunea că drumul spre inima unui bărbat trece prin stomac, aprecia cu vreo zece centimetri prea sus.”
“Deși, ca regulă generală, pentru a te putea bucura de sex, trebuie mai întâi să existe relații bune, uneori contactele sexuale afectuoase pot îmbunătăți simțitor legăturile.”
📖 Ați citit vreuna dintre aceste cărți? Ce recomandări de lectură aveți pentru mine?