Varșovia

Varșovia – o surpriză foarte plăcută

Despre Varșovia nu știam mare lucru și nu era pe lista mea de orașe de vizitat prea curând. Dar când am decis să plec într-un city break cu prietena mea cea mai bună, această destinație avea cel mai rezonabil preț la biletele de avion.

Am căutat last-minute pentru un city break doar noi două, dar la noi last minute găsești de acum pentru noiembrie. Așa că ne-am luat cele mai ieftine bilete la Wizzair și un apartament drăguț în centru.

Aveam două zile de concediu și de mult timp tot ziceam că vom merge doar noi două pe undeva. Nu m-am simțit deloc vinovată că am plecat singură pentru că am petrecut în ultima vreme foarte mult timp SINGURĂ cu Ana (și voi mai petrece, soțul pleacă des din țară). Plus că soțul îmi tot zicea să plec de acasă că așa poate renunța Ana definitiv la suzetă, că eu i-o mai dau, iar dacă nu sunt acasă se descurcă mai bine. Deci asta a fost.

Bonprix

Încă de la prima întâlnire, Varșovia m-a fermecat. Este un oraș frumos, verde, unde oamenii par relaxați – există și multe locuri care contribuie la relaxare. De exemplu, șezlonguri în parcuri și prin alte zone turistice.

Zborul a fost ok cu Wizzair, am mers pentru prima dată doar cu bagaj de mână. Deși erau specificate clar anumite dimensiuni ale bagajului și o greutate de maxim 10 kg, nimeni nu a verificat acest lucru. La dus cântărea trolerul meu sub 10 kg, dar la întors sigur cântărea mai mult.

În schimb, un lucru care nu îmi place la Wizzair, este că trebuie să plătești suplimentar pentru a avea loc lângă partenerul de călătorie. Am făcut check-in on-line și mi-a dat două locuri aleatoriu. Lucru care este un pic deranjant. Poți încerca să te muți prin avion, să faci schimb cu cineva, dar tot este deranjant.

Ne-am cazat într-un apartament din centru, vis-a-vis de Palatul Culturii și Științei. La parterul blocului era cea mai bună clătitărie din oraș. Am avut grijă să luăm micul dejun (transfornat în prânz) în fiecare zi.

Avantajul de a sta în centru a fost că aveam totul aproape. Am ajuns la toate obiectivele pe jos, ne-am plimbat, singurul loc unde am luat Uber-ul a fost la aeroport. Dar transportul în comun părea foarte bine pus la punct.

În prima zi ne-am plimbat prin Grădinile Saxone, prin centrul vechi, am urcat într-un turn situat în centrul vechi de unde se vedea tot orașul, am vizitat Catedrala Sfântul Paul și Catedrala Sfântul Ioan.

După aceea, ne-am alăturat unui tur al centrului vechi unde am aflat multe lucruri interesante despre oraș. Turul a început la coloana lui Sigismund. Turul este gratuit (se desfășoară în toate orașele mari ale lumii) dar la final este drăguț să lași cât consideri pentru ghid.

În timpul turului am aflat că orașul a fost distrus în timpul celui de-al doilea război mondial și reconstruit în anii ’70 – ’80. Am văzut cum decurge o căsătorie la starea civilă. Ghidul ne-a spus ce se merită și ce nu se merită vizitat. Am aflat unde și ce putem mânca bun.

Varșovia

Am mers apoi la un local tradițional unde am mâncat supa lor de sfeclă cu celebrele “dumplings”.

Ne-am continuat ziua cu o vizită la Muzeul Miniaturilor, care este o grădină din Centrul Vechi unde sunt exponate în miniatură alea clădirilor înainte de a fi distruse.

Ne-am mai plimbat prin centrul vechi și seara ne-am încheiat-o cu o sesiune de shopping în mall, că tot am prins reduceri.

În prima zi am avut noroc de vreme frumoasă și parcă altfel a fost starea noastră. Mai ales că m-am îmbrăcat cu o rochie nouă de la Bonprix pe care am accesorizat-o cu o superbă brățară lucrată manual de la Andrada Bijoux.

În prima jumătate a celei de-a doua zile, a plouat cu găleata. Era fix genul de vreme când ți-ai fi dorit să fii în București și să lenevești în pat. Nu la 100 de Euro distanță.

Varșovia

Am mers peste stradă cu gândul să vizităm Palatul Culturii și Științei. Se putea urca până la etajul 30 cu liftul (contra cost) iar sus era un restaurant de unde puteai admira panorama orașului și o terasă pentru promenadă. Era o coadă imensă și nici nu voiam să mă gândesc ce ar fi fost sus. Așa că am ales să vizităm una dintre cele trei expoziții temporare de la parter, cea cu obiecte de oțel. Erau diferite personaje din desene, filme, mașini, motociclete, toate construite din oțel. Ne-am făcut multe poze amuzante.

După aceea, am pornit la o plimbare până la The Warsaw Rising Museum (nu știu cum l-aș putea traduce cât mai corect). Este un muzeu interactiv, care a fost deschis la aniversarea a 60 de ani de la izbucnirea luptelor din Varșovia. Muzeul este un tribut al rezidenților din Varșovia care au luptat și au murit pentru Polonia independentă și pentru capitalul său liber. Poți sta ore bune în el, are chiar și loc de joacă pentru cei mici.

Varșovia

Seara ne-am petrecut-o prin centrul vechi cu mâncare tradițională și apoi am făcut iar puțin shopping prin mall.

Apropo de cumpărături, prețurile sunt ca la noi, iar moneda națională a Poloniei este zlotul. Am schimbat “la comandă” la BCR. Nu prea am găsit zloți disponibili la restul băncilor.

Varșovia mi-a lăsat o impresie foarte plăcută, este un oraș în care sper să revin și cu familia. Sunt multe locuri de joacă pentru copii, în aeroport, în muzee, pe peste tot. Sunt multe obiective turistice de vizitat, dar noi am vrut un city break în care să vizităm dar să ne și relaxăm. Iar o escapadă de două zile a fost mai mult decât binevenită pentru toată lumea. 🙂

4 thoughts on “Varșovia – o surpriză foarte plăcută”

  1. Si eu am fost de curand in Varsonia (aproximativ 3 saptamani), dar am stat4 zile pentru a intelege ceva 🙂 Mi-a placut foarte mult. Cu taxify si uber te puteai plimba pe indelete. Mie mi s-a parut chiar mai ieftin ca in Bucuresti, de exemplu de la apartamentul unde am stat pana la aeroport am platit 30 de lei. Foarte frumoasa Varsovia si ieftina. Mi-a lasat o impresie placuta!

  2. Un aspect care m-a surprins foarte placut in Varsovia a fost felul in care oamenii au stiut sa adapteze muzee (cu teme altfel greoaie pentru copii) astfel incat o vizita cu toata familia sa fie o experienta placuta si interesanta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.