Ne-am format un obicei de a avea mereu în casă o cutie cu donații. Cu doi copii mici care cresc pe zi ce trece, ne rămân foarte multe lucruri și de câțiva ani donăm constant. Fiindcă mereu când vorbesc despre asta mulți oameni întreabă surprinși unde pot dona, am decis să scriu acest articol în care voi prezenta toate modalitățile folosite de noi până acum. Unele sunt mai comode, altele necesită ceva efort, la unele știi exact pe cine ajuți, la altele nu etc. Voi actualiza articolul pe măsură ce folosim alte modalități de a dona sau intervin schimbări la cele existente.
Unde donăm haine
- Noi suntem din București și pentru mine cel mai simplu mod de a dona haine este să merg într-un parc din Sectorul 1 unde le depun într-un container special amenajat. Primăria acestui sector a amenajat astfel de containere în 15 parcuri. Hainele trebuie să fie curate și în stare bună, să mai poată fi purtate, recomandat să fie puse în saci menajeri sau cutii. Hainele sunt destinate persoanelor nevoiașe din Sector 1, indiferent de vârstă.
Unde donam jucarii și haine
- Dacă preferați containere, puteți opta și pentru varianta celor de la Asocitia Atitudini și Alternative. Aceștia au amplasat containere în parcările mai multor clădiri de birouri sau hipermarketuri. Eu aveam unul lângă clădirea în care lucram (asta înainte de pandemie) și când se umplea cutia cu donații o lăsăm în container înainte să ajung la muncă. Un plus față de containerele celor de la primăria Sectorului 1 ar fi că aceștia strâng și jucării iar donațiile ajung în comunități marginalizate (nu doar în S1). Dacă-i urmăriți pe Facebook o să vedeți și poze din acțiunile de distribuire, un loc unde donam jucarii și haine foarte ușor.
- Asociația Dragoste desculță are sediul în comuna Negresti din județul Vaslui, una dintre cele mai sărace zone din România și din Uniunea Europeană. După ce am văzut câteva poze postate de ei din comunitățile pe care le ajută, și le-am citit povestea, am decis să le trimit prin poștă o cutie cu donații. Au ca necesități ulei, făină, scutece, cărucioare, jucării, pastile și multe altele pe care le găsiți detaliate pe siteul lor.
Unde donăm cărți
- Fiindcă îmi plac foarte mult cărțile pe care le dețin, am căutat mult timp o variantă bună de a le dona. Asta fiindcă doream să mă asigur că ele vor fi folosite, nu am vrut să chem un anticar care ‘te scăpa de cărțile vechi cu cost 0’ de parcă eu nu puteam să le pun pe olx și să le duc la reciclat pe cele care nu sunt căutate.
- Într-un județ cunoscut ca “județul fără librării”, asociația Cu cărțile pe uliță construiește o bibliotecă (și nu doar atât) pentru copiii din Scriostea. Aveam o cutie mare cu cărți pe care deja le citisem și nu mai aveam loc pentru ele. Am achiziționat câteva seturi de rechizite pe care le-am pus în cutie și le-am trimis prin curier către ei. Conform feedbackului copiii au apreciat cel mai mult cărțile de istorie.
Unde donăm mobila (si multe altele)
- DGAS a deschis un centru municipal de donații individuale. Se accepta îmbrăcăminte, veselă, cărți, mobilă, electrocasnice, pături și multe altele. Eu am donat căruțul vechi, era unul solid 3+1 (scoică, landou și modul sport) pe care nu-l puteam dona prin curier așa ușor. Este singurul loc pe care l-am găsit în București pentru a dona căruțul, m-am deplasat la centrul OMINIS de pe strada Turnu Măgurele. Centrul OMINIS este mare și are mai multe intrări, trebuie să sunați la ușa din imagine, cea de langă cantina socială.
Centrul de donatii OMINIS Cantina sociala OMINIS
Cui donăm prin SMS
- Profit de acest articol pentru a enumera și cauzele pe care le susținem în fiecare lună cu o sumă modică de aproximativ 10 ron. Mi se pare un mod foarte ușor de a ajuta constant, fără un efort financiar mare, niște cauze nobile. Este și un mod de a ne asigura că nu donăm doar de Paște sau Crăciun când se organizează multe astfel de evenimente.
- CASA SHARE. L-am găsit pe Facebook, este un om cu inimă mare care a început acum câțiva ani să repare sau să reconstruiască locuințele unor oameni aflați în dificultate. Primea donații în materiale, muncă, bani sau te ruga să dai un Share dacă nu poți ajuta altfel, de aici și numele. Nu a construit doar case, s-a îngrijit ca viața acelor familii să se schimbe, se asigură că cei mici merg la școală și ține legătură în permanență cu acești oameni. Până acum a schimbat viața a cel puțin 25 de familii și nu pare că se va opri curând.
- MAGIC HOME oferă familiilor cu copii bolnavi de cancer locuri de dormit cu toate facilitățile necesare. Aceste locuințe sunt aproape de centrele de tratament ale principalelor spitale din țară dar și din străinătate. Au avut o companie în 2018 despre care am scris și la momentul respectiv.
- PÂINE și MÂINE este un program prin care se oferă copiilor fără posibilități de la țară o masă caldă și meditații pentru a reduce abandonul școlar. Anul trecut au reușit să ajute aproximativ 600 de copii din mediul rural să meargă la școală.
Aceasta este experiența noastră cu donațiile. Voi ce locuri mai știți unde donam jucarii, haine, mobilă și alte accesorii ?
Foarte utile informațiile. Si noi avem multe lucruri pe care nu stiam unde sa le donam.
Multumim, ce informatii utile!
Nu cred ca containerele mai sunt de actualitate. Au fost luate.