spital de stat vs. spital privat

➤ Cu bebe la urgențe: spital de stat vs. spital privat

Luna trecută am fost cu Ana la urgențe de două ori. O dată la un spital de stat și o dată la un spital privat. Până acum, am încercat să evităm pe cât posibil spitalele de stat și este pentru prima dată într-un an și 10 luni când ajungem acolo cu bebele. La Spitalul Grigore Alexandrescu am fost când a căzut și și-a rupt gingia de sus (arăta îngrozitor, nu am cuvinte să descriu, dar acum cel puțin a învățat să-și pună mâinile în față când pică). La spitalul Medicover am fost când avea febră mare de 3 zile și nu-i mai trecea, chiar începuse să aibă convulsii în ultima zi. Având în vedere că este bine să fii pregătit mereu, iată ce am observat/învățat din cele două vizite:

  • Trebuie să te obișnuiești cu ideea că orice asigurare medicală privată ai avea, nu suplinește anumite servicii medicale pe care le poti primi doar într-un spital de stat. Am sunat la numărul de urgență Medicover și am fost informați că nu au specialitate de chirurgie plastică, au spus că putem veni la ei dar oricum ne vor trimite la Grigore Alexandrescu, unde au chirurgie plastică – specializare de copii.
  • Nu te duce singur/ă cu copilul. Ia cu tine celălalt părinte, un bunic, o rudă etc. Este foarte greu să stai cu un copil suferind și să asculți și indicațiile medicului. Să nu mai spun de toată suferința din jur, care vrei, nu vrei, te afectează.
  • Timpul de așteptare a fost același în ambele spitale. A trecut însă mult mai greu la spitalul de stat pentru că era foarte aglomerat iar persoanele din jur aveau probleme grave de sănătate. Am încercat să o feresc pe cea mică să vadă vene tăiate, capete sparte și alte suferințe prin care treceau săracii copii din jur.
  • Profesionalismul medicilor mi s-a părut la fel în ambele locuri. La Medicover s-au făcut pe loc analizele de sânge, urină, salivă și ni s-a prescris un tratament în urma căruia i-a trecut febra celei mici. La Grigore Alexandrescu, imediat cum a ieșit din operație medicul, i-a deschis cu sânge rece gura, s-a uitat la rană, i-a dat un tratament și a spus că nu are sens să o coasă, o să-și revină în 2 zile (lucru care s-a și întâmplat).
  • A fost mult mai liber la privat față de stat (6 persoane față de 30), agitație mai mică, timpul de așteptare a trecut mult mai ușor. Trierea s-a făcut mai bine față de Grigore Alexandrescu, acolo termenul de urgență are altă valoare.
  • Nu încerca să te bagi în față. Doctorul/asistenta decide cine are prioritate. Am întalnit un caz în care tatăl copilului l-a pus să minta la triere că a picat în cap, când el doar se zgâriase. A recunoscut asta când a ajuns la doctor, avea nevoie doar să i se dezinfecteze rana. Dacă a trecut mai repede de triere, asta nu înseamnă că a fost tratat mai repede.

Ce am învățat noi din experiențele lunii octombrie: dacă avem urgențe cu copilul, mai întâi sunăm la un hotline (toate rețelele private mari au câte un număr). În funcție de sfatul medicului, mergem la spitalul privat sau la unul de stat. Din fericire, încă mai sunt medici care încearcă să ofere servicii medicale de calitate în ciuda subfinanțării și a lipsei de personal. Încă …

5 thoughts on “➤ Cu bebe la urgențe: spital de stat vs. spital privat”

  1. In gl nu avem spital privat.
    Am ajuns la urgente anul trecut, sofia avea un anisor. Nu doresc nimanui sa ajunga la sp prea des. Am imbatranit 10 ani in 5 zile de spitalizare.

  2. imi pare rau de imbolnaviri…

    Ma bucur ca s-a schimbat ceva la spitalul de stat, cand am fost acum 8 ani la Budimex ma lasau doar pe mine cu copila inauntru. Din pacate am nimerit si peste de calitate proasta si am primit medicamentatie gresita si dupa 2 zile m-am intors cu copilul agravat (de 2 ori) si noul medic a dat alt diagnostic complet diferit. De atunci am invatat sa ma duc nu doar dupa reteta lunga ci sa cer diagnostic si parerea cum sa ridic calitatea vietii noastre (si am reusit, de aproapr 7 ani nicio boala in casa).

    1. Nu stiu cum era inainte, am evitat pe cat posibil. Am 0 internari la activ, doar 1 vizita la urgente in 30 ani. Asta pana sa apara bebele … si iti dai seama ca ai nevoie de stat. M-a deranjat insa lipsa de educatie a multor pacienti, poate 20-30%…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.