slabit sanatos

Cum am slabit dupa nastere (si ma mentin)

Daca crezi ca vei citi ca am consumat un ceai sau un aliment-minune si am slabit dupa nastere cele 15 kg (acumulate pe parcursul sarcinii), te inseli. De asemenea, doresc sa mentionez de la inceputul articolului ca nu am dimensiunile sau kilogramele care sunt acum “standard” in tara noastra. Respectiv nu am peste 1,70 m si 40 kg. Sunt o persoana normala cu un numar de kilograme normal pentru inaltimea mea. Fiecare persoana trebuie sa aiba numarul de kilograme cu care se simte confortabil si mai mult, acest numar nici nu ar trebui sa conteze. Trebuie sa conteze cum te simti TU si cat de multumita esti tu si NUMAI TU de aspectul tau.

In ultimii ani am incercat sa am un regim de viata cat mai sanatos. Asta pentru ca am tot avut fluctuatii de greutate in trecut deci nu sunt genul de om slab “de la natura”. Daca mananc prostii, ma ingras, daca mananc sanatos nu ma ingras. Nu cred in diete de slabit prin care dai jos 10 kg in 2 saptamani si in 2 zile le pui inapoi (exagerez). Dar cred intr-un stil de viata sanatos. Inca din timpul sarcinii am incercat sa acord o atentie sporita asupra alimentatiei mele pentru ca stiam ca nu mananc doar eu iar din ceea ce mananc se formeaza si bebe. Si nu doream un bebelus format din shaorma. Asa este si in alaptare. Am foarte mare grija la ceea ce mananc si beau.

2015-12-24 18.21.442015-12-22 21.24.252015-10-31 17.23.52

Primele 2 fotografii sunt facute cu cateva zile inainte sa nasc iar a treia cand eram insarcinata in 8 luni.

In timpul sarcinii am luat 15 kg. In prima parte am luat foarte putin pentru ca aveam greturi si aveam si mare grija sa mananc sanatos. Dar in ultimul trimestru mi-am facut toate poftele. Poftele mele includ ingurgitarea de mari cantati de dulciuri. Cu cat mai dulce cu atat mai bine. Dupa ce am nascut, am slabit 8 kg iar in prima saptamana de cand m-am intors acasa inca 2 kg. Dupa un calcul matematic simplu, am mai ramas cu 5 kg de “exces”. Aceste 5 kg au disparut pana cand bebe a facut 4 luni. Probabil vei spune ca sunt doar 5 kilograme si ca se dau jos imediat. Sunt fix ALEA 5 kilograme care se dau jos cel mai greu.

Ce am facut? Sau mai bine zis, ce nu am mai facut?

In primul rand am avut grija la alimentatie. Mananc putin si des. Am incercat sa imi mentin un program cu 3 mese si 2 gustari dar cel putin la inceput mi-era imposibil. Bebe avea un program haotic si trebuia sa stau dupa ea. Asa ca am incercat sa mananc putin, des si sanatos. Am renuntat la: prajeli, la sucuri din comert, la tot felul de snacksuri, la dulciuri in exces, la ciocolata, la fast-food si la mezeluri.

Ce mananc?

La micul-dejun:  Omleta cu salata de cruditati/ Hummus pe paine/ Vinete pe paine/ Unt pe paine cu gem sau cu sare/ Cereale cu iaurt/ Cascaval sau branza cu rosii/ Biscuiti cu unt si  seminte de chia si gem.

La prima gustare mananc fructe, uneori si un baton de cereale/ Vara inghetata de fructe facuta in casa.

La pranz: Supa/ Ciorba/ Orice mancare gatita care imi place/ Pui cu legume/ Peste cu legume/ Orez/ Paste.

La a doua gustare: Iaurt/ Branza cu smantana, aici mai mananc si cativa covrigei 😛

La cina: Salata/ Supa/ Peste cu legume/ Pizza cu pui si legume o data pe saptamana (2-3 felii).

Incerc sa pastrez un echilibru alimentar. Fiecare ar trebui sa isi creeze propriul meniu dupa preferintele personale. Daca mananc la pranz paste, seara mananc o salata, sau peste cu legume. Cand ies in oras cu prietenii, imi permit sa mananc 2-3 felii de pizza.

Pentru mine conteaza foarte mult moderatia. Iar alimentele le mananc la abur, la gratar, la cuptor, fierte niciodata prajite.

Din cand in cand mai mananc dulciuri dar incerc sa ma abtin cat de mult pot.

Nu sunt nutritionist si nu am niciun studiu in domeniu pur si simplu am dat cateva exemple din ce mananc eu. Am citit cateva carti ale unor nutritionisti celebri si am incercat sa imi adaptez singura meniul. Mentionez ca si alaptez. Daca alaptezi trebuie incercate diferite alimente sa vezi si ce ii place si ii face bine lui bebe si ce nu. M-a ajutat si alaptatul dar nu trebuie sa te ghidezi dupa principiul ca daca alaptezi poti manca oricat si oricand si mai ales mancare nesanatoasa ca oricum o consuma bebe. Nu este asa. Trebuie sa mananci mai mult, este normal ca nu poti tine dieta dar bebelusul are nevoie de mancare sanatoasa si variata.

Nu am stat niciodata sa imi numar caloriile sau sa imi cantaresc portiile. Mi se pare o prostie. Dar nici nu am mancat pana nu m-am mai putut ridica de la masa sau pana a trebuit sa mai desfac un nasture de la pantaloni.

De cand am inceput diversificarea, imi este mult mai usor sa mananc 3 mese si 2 gustari pe zi pentru ca si mesele bebelusului sunt structurate la aproximativ aceleasi ore. Daca poti manca la aceleasi ore este perfect. Bebe mananca acum o gustare de fructe pasate si mananc si eu fructe tot atunci cu ea si mai mancam impreuna de pranz -ea mancarea ei, eu pe a mea, mi-as dori sa pot trai doar cu piure de legume sau cu supe creme. Gust din mancarea ei sa vada ce buna este dar mai mananc si din mancarea mea.

Mai beau zilnic cate un ceai de alaptare si de 2 ori pe saptamana cate o cafea slaba. Ma hidratez cu minim 2 litri de apa pe zi. Daca am pofta de sucuri incerc sa imi fac in casa sau imi cumpar sirop natural, imi fac limonada. Mai beau rar sucuri naturale din comert dar incerc sa scap si de acest obicei. Uneori, oricat de naturale sunt vad ca scrie pe ele ca sunt preparate din “sirop de…”.

Nu cred ca are rost sa spun ca nu consum alcool DELOC si nu fumez.

img1468154998552

Incerc sa fac sport cat de des pot desi  cu bebe este putin mai dificil. Dar nu imposibil. O plimb zilnic minim 2 ore de mers alert. Si o plimbam chiar si cand era zapada afara. Conteaza si sa te ridici de pe canapea si sa te plimbi. Conteaza pentru silueta ta, pentru sanatatea ta si pentru starea ta de bine.

Sportul depinde si de indicatiile medicului. Eu am avut ok-ul de a face sport de la 6 saptamani dupa nastere. Am nascut natural. Am nascut iarna si initial am fost la sala. Este destul de greu cu un bebelus sa imi fac un program de mers la sala dar daca ajung si o data pe saptamana la aerobic sunt fericita. Nu m-am fortat, am facut sport in ritmul meu. La inceput am facut toate pauzele pe care le-am considerat necesare. Si au fost cateva.

Vara alerg in parc. Ies cu sotul  sa plimbam bebelusul si alergam cu schimbul. Dureaza intre 15 si 30 minute o tura de lac iar rezultatele se vad in timp. Noi oricum iesim in fiecare seara la plimbare. Folosim timpul constructiv. Daca vrei, poti. Fara scuze ca nu ai timp, nu ai cu cine lasa copilul.

Incerc sa am momentele mele de relaxare. Oricat de des pot! Citesc ceva nou, merg la masaj, ma intalnesc cu prietenele, scriu pe blog. Conteaza si relaxarea cel putin pentru  mine. Cand sunt stresata mananc mult “de nervi” sau “de plicitiseala”. La fel si cand sunt nedormita. Daca sunt foarte obosita dorm cu bebe la pranz. Treburile casnice pot astepta. Nu vine nimeni sa vada daca am vase nespalate in chiuveta (este strict un exemplu, am masina de spalat vase deci stau murdare in masina).

Si evident ca ma joc cu bebe si asta imi mai arde o mare parte din caloriile zilnice. Facem avionul, ridic o greutate de aproximativ 8 kg zilnic si ritmic, dansam.

20160825_191411-120160825_191402-1

Nu cred ca fac ceva iesit din comun si totusi lucrurile acestea simple au dat roade la mine. Nu o sa dau niciodata vina pe bebe ca din cauza ei nu am slabit sau din cauza ca am ramas insarcinata am ramas cu multe kilograme in plus. Si nici tu nu ar trebui sa faci asta. Cu niste schimbari simple poti reveni la greutatea de dinainte de sarcina. Depinde foarte mult si de organism cat de repede vor disparea kilogramele in plus. Trebuie totusi sa ai rabdare. Pe parcursul sarcinii, s-au depus in aproximativ noua luni, nu prea pot disparea peste noapte. Daca nu se intampla nimic, poti lua legatura cu un nutritionist sau iti poti efectua un control/un set de analize sa nu fie alta cauza.

Kilogramele le-am dat jos, acum tine doar de mine sa le mentin cat mai departe de mine. Cu siguranta daca ma voi ingrasa la loc nu va fi din cauza ca am nascut ci din cauza ca mi-au placut dulciurile mai mult decat aspectul meu fizic. Si sunt momente cand stau mult si ma gandesc ce este mai important 😀 Recunosc, sunt momente in care castiga dulciurile, dar incerc sa le mananc totusi cu masura.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.