Am fost in cadrul targului Baby Boom la un curs gratuit de siguranta auto sustinut de Chicco si m-am gandit sa va povestesc si voua despre ce s-a discutat, avand in vedere ca eram destul de putine persoane in sala. Din pacate se intampla zilnic o multime de accidente in care copilasii au de suferit si poate cateva sfaturi pe care le cititi in acest articol vor evita o tragedie.
Legislatie
In acest moment legistalatia este urmatoarea, conform legestart.ro (mai multa informatie gasiti accesand linkul):
Transportul copiilor
Incepând cu data de 6 februarie 2015, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Aceast măsură nu se aplică în cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau taxiurilor, cu menţiunea că nu va fi ocupat scaunul din faţă. În plus, este obligatorie supravegherea copilului de până la 3 ani de către o altă persoană.
În ceea ce îi priveşte pe copiii cu o înălţime de peste 135 cm, aceştia pot fi transportaţi şi cu utilizarea centurii de siguranţă, reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei.
Acum ca ati dat scroll peste citat, pot continua… Sau pot incepe articolul.
Legea nu se respecta, din pacate, si vad tot mai multi copii tinuti in brate sau lasati singuri pe bancheta din spate a masinii si ei topaind fericiti pe bancheta, cu autovehiculul in mers. Dragi parinti, trebuie sa protejati cel mai de pret lucru din viata voastra chiar daca va deplasati cu viteze mici si pe distante scurte. Conform statisticilor, cele mai multe accidente se petrec in apropierea casei. Deci copilul trebuie transportat corespunzator, intr-un scaun auto potrivit inaltimii si greutatii lui.
Cum alegem scaunul auto?
Scaunele auto le alegem avand in vedere greutatea si inaltimea copilului. Dupa ce am iesit din maternitate, bebelusul trebuie adus acasa. Eu am folosit scoica auto dar mai poate fi folosit si landoul ( grupa 0– de la nastere pana la 10 kg) daca este prins in centurile autovehicului cu ajutorul unui kit auto special conceput pentru acest tip de dispozitiv. Pentru distante mai lungi si pentru bebelusi mai mici de 6 luni se recomanda landoul deoarece bebe sta cu spatele drept.
Mai sunt si scaunele auto care apartin Grupei 0+ (de la 0 la 13 kg) care se instaleaza in sensul invers de mers al autovehicului, pentru ca reduc cat mai mult cu putinta orice efect negativ asupra gatului copilului, in cazul producerii unui accident. Pentru bebelusi au un reductor dar mie, personal, tot scoica mi se pare cea mai potrivita. Daca aveti noroc si sta copilul in scoica pana la varsta de 1 an ar fi perfect.
Dupa ce copilul cantareste 9 kg scaunul poate fi pozitionat in sensul normal de mers al autovehicului, legislatia permite acest lucru pentru scaunele din grupa 1 de varsta (de la 9 la 18 kg).
Deci copiii cu o greutate cuprinsa intre 9 si 13 kg pot calatori in ambele tipuri de scaune si in ambele sensuri de mers desi cel mai sigur pentru ei este sa calatoareasca in sensul invers de mers al masinii.
Scaunele auto grupa 2-3 (15- 36 kg) au ca principala caracteristica lipsa centurilor integrate. Pentru a proteja si sustine copilul, se foloseste centura de siguranta pentru adulti care se monteaza peste scaunul de masina si copil, de aceea trebuie fixata cat mai corect. Tot din aceasta grupa mai fac parte si inaltatoarele auto.
Cel mai sigur loc de amplasare al scanului de masina ar fi pe bancheta din spate, in centru, dar cum masinile pe care le avem majoritatea dintre noi sunt prea mici pentru a permite acest lucru, urmatorul loc este cel din spatele soferului, urmat de cel din spatele scaunului din dreapta. Nu este recomandat transportul copilului pe scaunul din dreapta, dar daca totusi o faceti, trebuie sa dezactivati airbag-ul, daca aveti.
Sunt doua sisteme de prindere pentru scaunele auto pentru copii – ISOFIX si cu centura. Scaunele care folosesc sistemul de prindere ISOFIX (International Standards Organisation FIX) sunt mai sigure decat cele cu prindere prin centura deoarece se fixeaza strans şi nu permit miscarea scaunului odată ce a fost montat. Dar scaunele ISOFIX pot fi folosite doar daca masina are in dotare puncte de prindere ISOFIX si sunt putin mai costisitoare decat cele cu centura.
Cum se fixeaza corect centura de siguranta?
Centura trebuie fixata strans cat sa permita strecurarea a maximum 2 degete intre copil si centura. Desi avem tendinta sa o lasam cat mai lejera, sa nu stranga copilul, pentru siguranta copilului ea trebuie fixata strans.
Centura de siguranta nu trebuie sa fie rasucita. Cu cat este rasucita de mai multe ori cu atat creste riscul de vatamare in caz de accident.
Banda orizontala a centurii sa treaca pe deasupra regiunii pelviene a copilului (de la sold la sold), si nu deasupra stomacului.
Banda diagonala trebuie sa treaca peste umar si nu peste gat.
In anotimpurile racoroase copilul nu se tine imbracat cu geaca in scaunul auto. Se da jos geaca iar daca este frig in masina, punem o paturica peste el.
Stiati ca scaunele auto au termen de valabilitate? Eu nu stiam pana sa particip la acest curs. Termenul de valabilitate este scris pe scaun si de obicei este de 6 ani. Pentru a prelungi durata de viata a scaunului de masina, scaunul nu trebuie lasat in soare in masina. Din acest motiv nu sunt recomandate scaunele de masina la mana a doua. Din motivul acesta si din motivul ca nu stim la ce accidente au luat parte in trecut.
Sfaturi pentru a calatori in siguranta alaturi de copil:
- Sa dezactivam airbag-urile laterale pentru ca pot avea un impact violent asupra copilului in cazul producerii unui accident.
- Iarna copilul nu se tine imbracat cu geaca in scaunul auto. Se da jos geaca iar daca este frig un masina, punem o paturica peste el.
- Sa nu slabim centurile scaunului auto si sa avem grija sa nu fie rasucite.
- Sa nu luam copilul din scaun in timpul mersului. Daca plange, oprim masina, calmam copilul si dupa aceea plecam la drum.
- Sa nu lasam copilul nesupravegheat in autovehicul. Apropo de asta. Am fost la Manastirea Cozia de curand si in parcare era un bebelus lasat singur in masina dormind. Si sunt atatea cazuri…
- Sa nu hranim copilul in masina, mai ales cu acadele sau inghetata pe bat.
- Sa nu ii lasam jucarii contondente la indemana in masina, gen creioane ascutite de colorat. De preferat sa se joace cu jucarii din materiale moi.
- Sa nu asezam bagaje langa copil in masina. Noi impachetam toata casa cand plecam in concediu si mai ajungeau si pe bancheta din spate cateva genti. Nu vor mai ajunge de acum incolo!
- Sa curatam filtrele aerului conditionat.
- Pe cei mici ii deranjeaza foarte mult soarele deci niste folii fumurii sau niste protectii solare montante pe geamurile din spate ale masinii sunt foarte utile pentru copii (diminuam plansul, crestem siguranta auto).
- Tot pentru confortul copilului, ar trebui sa facem pauze la maxim o ora si jumatate daca avem de parcurs un drum mai lung. Nimanui nu i-ar placea sa stea imobilizat prea mult timp intr-un scaun, nu?
Sfaturi pentru rau de masina:
- Inainte de a ne deplasa cu masina hranim copilul cu mancare uscata (daca se poate).
- Aerisim bine masina inainte sa plecam si mai deschidem si geamul din cand in cand.
- Nu luam curbele in viteza, fara manevre bruste, accelerari sau franari bruste.
- Noi adultii sa nu folosim mult parfum sau creme puternic parfumate.
- Fara odorizant de masina puternic.
- Incercam sa ii distragem atentia copilului.
Va doresc cat mai multe calatorii placute si relaxante alaturi de copiii vostri. Sper sa stea cuminti in scaunele, sa se joace sau eventual sa doarma pe drum iar voi sa conduceti cu placere si prudenta.