Înțărcare

Obiectivul “înțărcare” îndeplinit cu succes la 1 an şi 1 lună

Promovez alăptarea cât mai mult timp cu putință, dacă este ok atât pentru mamă cât şi pentru bebe. Ştiu că laptele matern este cel mai bun pentru bebeluşi. Deşi inițial am făcut ceva eforturi să-mi alăptez bebeluşa, la 1 an şi 1 lună am considerat că a fost momentul să spun stop. Că este timpul pentru înțărcare. De ce? Pentru că bebe mânca doar noaptea şi se trezea din oră în oră pentru asta. Eu ajunsesem zombie. Am picat de câteva ori de epuizare. Pentru că nu putea dormi cu altcineva. Chiar dacă dormea doar cu soțul tot trebuia să mă trezesc din oră în oră să o alăptez.

Aşa că am zis că este cazul să fac ce este mai bine pentru amândouă. Dacă eu ziua nu mai am energia necesară să mă joc cu ea, sau să fac orice, nu mai merge aşa. Bineînțeles că îmi devenise foarte greu (aproape imposibil) să bifez orice eveniment noaptea (revelion, nunți şi altele). Lupii moralişti probabil îmi vor sări la gât cu sloganul: “Esti mamă şi trebuie să te sacrifici pentru copil.”
Am încercat o înțărcare blândă şi treptată. Fetița mea mănâncă foarte bine ziua şi avea programul meselor la 1 an, cam aşa:

  • Mic dejun: lapte matern
  • Gustare 1: fructe
  • Prânz: supă sau altă mâncare gătită
  • Gustare 2 : iaurt (uneori cu biscuiți, brânză etc.)
  • Cină: paste cu lapte, griş cu lapte, budinci de legume etc.

Înainte de culcare mânca lapte matern şi după ce adormea, suzeta din oră în oră. Pur şi simplu trăgea de două-trei ori şi adormea la loc. Uneori adormeam şi eu cu ea, cu spatele gol şi de aici se adăugau şi durerile de spate la lista mea de văicăreli. Alteori, după ce mă trezea, stăteam şi mă uitam pe pereți în speranța că voi adormi curând.
Am încercat să îi introduc lapte praf la masa de seară. Asta mă sfătuiau cunoscuții. Că nu se satură cu laptele meu seara, de aia se trezeşte.  Am încercat cu Topfer pentru că asta a mâncat  în primele săptămâni de viață până mi s-a instalat lactația. Nu l-a acceptat. Când vedea biberonul, îl împingea cu mâna. Uneori zicea şi “câh”. După încercări eşuate cu Topfer, am întrebat mămicile din jur, ce lapte mai beau bebeluşii lor. Următorul lapte încercat a fost Aptamil. Nici de el nu era foarte convinsă inițial, dar până la urmă l-a acceptat. Mai este şi chestia că ea bea laptele rece iar eu i-l dădeam călduț. Nu am avut de unde să ştiu.
Bun…. Bea lapte praf seara înainte de culcare, dar tot se trezea din oră în oră să suzeteze.

Am vorbit cu medicul ei pediatru, care m-a sfătuit să îi dau la micul dejun tot lapte praf, până la vârsta de 1 an şi jumătate. După o săptămână de lapte praf şi la micul dejun, am renunțat să o mai alăptez. Am crezut că va plânge, că va fi îngrozitor. Timp de o săptămână a dormit cu soțul. Pe de o parte, să mă mai odihnesc şi eu şi pe de alta, să nu am vreun moment de rătăcire, din somn, să o alăptez. Totul a decurs foarte bine. A dormit fără nicio trezire toată săptămâna. Şi aşa a dormit şi cu mine în următoarele nopți. După aceea, doi dinți şi o măsea s-au decis să îşi facă simțită apariția.
Sunt ferm convinsă că vor urma destule nopți în care se va trezi şi va țopăi prin cameră, dar măcar nu sunt toate.

În concluzie, pentru mine, înțărcarea fetiței la 1 an şi 1 lună a fost pasul cel mai bun de făcut pentru amândouă. Îi acord aceeşi afecțiune ca şi înainte. Dormim mai bine, respectiv toată noaptea. Ceea e este super odihnitor pentru amândouă. Am subestimat “puterea alăptării” şi am luat câteva kilograme după ce am încetat să o mai alăptez, dar sunt convinsă că le voi da repede jos.

Sursa foto: pixabay.com

5 thoughts on “Obiectivul “înțărcare” îndeplinit cu succes la 1 an şi 1 lună”

  1. La 1 an și 2 luni l-am înțărcat și eu pe băiat – un proces gândit și treptat ceea ce a făcut trecerea pentru amândoi super ușoară. Dar la față, nu am mai aplicat aceeași metodă. În primul rând pentru că ea nu bea din nimic – biberon, căia cu pai sau cu cioc, nu suzeta, nimic….deci nu prea am îndrăznit să încerc ca sa nu sufere. Dar Cum imediat face 1 an și 3 luni mă gândesc ce pot face….mai ales ca ea folosește suptul pentru a adormi…greu cu ințărcarea. Minunat este când lucrurile merg de la sine…dar…

  2. Buna! Ma intereseaza acest subiect pt ca m-am decis si eu sa intarc. Pt mine alaptarea a fost un proces greu, chinuitor, a fost ceva ce nu se gaseste in teoria consilierilor in alaptare ori in teoriile mamelor super destepte de pe facebook. Cred ca ti-am mai scris candva pe tema asta, alaptam cu orele, iar ,,completarea” cu lapte praf era, de fapt, cantitatea max.admisa de pe cutie. Cand am ajuns la diversificarea, m-am simtit usurata pt ca am redus nr orelor de alaptare. Desi eram avertizata din toate partile ca o sa pierd laptele, la 1 an si 5 luni…surprize, surprize!…inca alaptez cu drag si spor. De o saptamana insa copila mananca rar, cam de doua ori pe zi, aprox 20 min./san. Sper ca usor-usor sa poata renunta. Nu prea ma intereseaza ,,teoria”, eu stiu cat m-am chinuit cu alaptarea, stiu ca multi lupi moralisti, daca ar fi fost imobilizati la pat cu orele, ar fi renuntat mult mai devreme.

    1. Sper să fie un proces mai uşor pentru voi înțărcarea. La noi totul a decurs chiar bine iar acum nu mai are nicio treabă. Bea seara lapte praf şi în rest mănâncă destul de bine. 🙂 Chiar doarme toată noaptea de când e înțărcată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.