Copiii nu trebuie să audă de la părinți “Nu avem” ci “Cum facem să avem.” Cam asta vreau să aud și eu de la soț

Prima frază îi aparține lui Adrian Asoltanie și imediat ce am auzit-o la Social Media for Parents 2017  m-am și gândit la “răspunsul meu”. Că asta îi zic și eu soțului. Vreau să căutam soluții să avem, nu să găsim scuze. Iar în timp ce mă gândeam la asta, cea a urmat să spună interlocutorul, mi-a captat și mai mult atenția.

Banii sunt ca sexul. Nu pentru că se termină repede ci pentru că subiectul banilor este un subiect de mare interes.

Așa este. Majoritatea cuplurilor se despart din cauza infidelității sau din cauza banilor. Deci o oră de educație financiară ar fi mai mult decât binevenită în școli. Educația fianciară este despre viață, până la urmă.

Atunci când copilul vine și ne cere să îi cumpărăm ceva, noi, părinții, trebuie să îl facem să fie interesat de acel lucru. Să se ducă la magazin și să se uite cât costă, să verifice dacă există undeva mai ieftin. Copiii (care au peste 5 ani) ar trebui să înțeleagă faptul că banii nu apar ca prin minune din portofelul tatălui, din geanta mamei sau de pe un card magic. 🙂

De asemenea, ar trebui să le oferim oportunități celor mici să își câștige banii de buzunar. Să facă mici treburi prin casă, orice pot ei. Dacă un copil își va strânge singur banii pentru a cumpăra un telefon, atunci cu siguranță că telefonul respectiv va fi apreciat mai mult.

Cei mici ar trebui să știe:

  • Cum se câștigă banii
  • Cum se economisesc banii
  • Cum se cheltuiesc banii
  • Cum se fac acte de caritate cu banii

Adrian Asoltanie, ne propune o metodă cu 3 plicuri pentru copii. Banii primiți de la bunici, unchi, mătuși, părinți etc. se pot împărți astfel:

  • plicul de economii 50% pentru obiective pe termen lung (bicicletă, telefon etc.)
  • plicul de mici cheltuieli 40% (jucării, cărți etc.)
  • plicul de donații și caritate 10%

Există un sistem și pentru adulți, dar cu 10 plicuri. Ar fi interesant de urmat și de aplicat și sistemul simplu, pentru copii, în familie, în măsura posibilităților. 🙂

Sursa foto aici.

5 thoughts on “Copiii nu trebuie să audă de la părinți “Nu avem” ci “Cum facem să avem.” Cam asta vreau să aud și eu de la soț”

  1. imi place programul propus pt educatia financiara la copii!
    Noi pana acum am lasat copilul liber sa decida ce face cu banii, asa ca uneori si i-a cheltuit pe toti (carti, da? 😀 sau un joc de familie ce si-l dorea etc) dar acum isi strange pentru mers la ski in tabara – minunat zic.

    1. Pacat ca inca nu se invata nimic la scoala. Eu am aflat cum functioneaza un imprumut ipotecar cand aveam 22 de ani. Cand am vazut coloanele cu principal/dobanda si faptul ca mai intai plateai dobanda am ramas marcat …

      1. Multi am invatat doar din experienta.Mai trist e ca unii nu au invatat nimic.
        Prima ipoteca era pe 28 ani, rata 550, din care 50 era din principal si 500 din dobanda – asa ca prima plata anticipata a facut minuni.

        1. E buna metoda cu plicurile – mai ales atunci cand esti la inceput. Si da, cred ca se potriveste de minune si pentru cei mici.

          Invata in timp ca banii nu sunt nelimitati si atunci cand ii cheltuiesc nu mai au pentru alte lucruri, ca amanarea recompensei iti aduce o recompensa mai mare sau cat de important este sa si dai mai departe.

          Vine o generatie de oameni mai educati financiar decat am fost noi – bine, in masura in care si parintii au acces la informatii de genul. Eu sper ca toate “vocile” care vorbesc despre bani / finante personale sa fie auzite de din ce in ce mai multe persoane 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.