Ne trezeam, ne pregăteam de serviciu, trezeam copilul și îl pregăteam și pe el pentru grădiniță, luam un mic-dejun pe fugă (sau nu) în această cursă contra-cronometru. Duceam copilul la grădiniță, mergeam la serviciu de unde reveneam cât de repede puteam să nu fie ultimul copil luat. Seara și în weekend petreceam timp în familie, iar cea mai lungă perioadă petrecută împreună erau concediile. Care durau în jur de o săptămână. Sună cunoscută viața înainte de pandemie?
Dar de o lună, pentru toți lucrurile s-au schimbat. Nu cred că am stat o lună de zile cu soțul meu non stop în aceeași casă și suntem împreună de aproape 12 ani. Suntem firi independente și fiecare are viața lui. Pentru sănătatea noastră psihică și de cuplu, avem nevoie ȘI de socializare în afara cuplului. Ne împărțeam sarcinile în familie și acest lucru decurgea minunat.
De când stăm acasă, suntem mai morocănoși, simțim lipsa plimbărilor iar la asta se adaugă și faptul că eu sunt însărcinată în 9 luni și pot naște oricând. ÎN VÂRFUL PANDEMIEI.
Dar cel de-al treilea membru al familiei noastre, respectiv fetița noastră de 4 ani este CEA MAI FERICITĂ. De când suntem acasă, nu s-a tânguit că ar vrea afară, i-am explicat de la început de virus și a înțeles, în fiecare dimineață este încântată de noua zi care începe și pe care o va petrece cu noi.
Soțul lucrează de acasă, iar eu sunt în prenatal deci suntem un caz fericit, având în vedere situația actuală din țară. Dar nu vă imaginați că eu aș avea energia la maxim sau că soțul poate sta cu ea foarte mult în timpul orelor de serviciu.
De ce este fetița noastră fericită:
- ne trezim mai târziu, practic se trezește în ritmul ei când vrea (pe la 8-9) și ia micul dejun în voie.
- avem un program de “activități” în care încerc să îi respect oarecum o programă de grădiniță: dar îi acord toată atenția mea, dacă nu are mereu chef să facem ceva pe un caiet de activități, de exemplu, facem pauze și ne jucăm.
- mănâncă în majoritatea timpului ce îi place, de asemenea, în ritmul ei.
- are parte de toată iubirea și atenția noastră pe tot parcursul zilei.
- o implic în decizii privitoare la viitorul bebeluș iar acest lucru o bucură.
- are parte de TV când fac diverse treburi casnice în care nu o pot implica. A descoperit multe desene animate noi.
- încercăm să îi facem o mică bucurie zilnic: plantăm ceva, descoperim o jucărie, citim o carte nouă, îi ofer ceva dulce deosebit.
- ne jucăm muult, foarte mult. 🙂
- copilul vede această perioadă ca pe o vacanță. Zice aproape zilnic că este în vacanță.
Îmi spune foarte des că este fericită. Se trezește fericită. Îi este dor de colegii ei de la grădiniță, de ieșirile noastre în parc, de concedii. Dar ne spune că îi place viața așa cum este acum. Deși ea este un copil incredibil de energic și obișnuit să petreacă mult timp în parc și în natură.
Față de ea încerc să îmi păstrez calmul, ea nu se uită la știri, nu discutăm despre pandemie de față cu ea. Știe doar că este un virus, știe care sunt restricțiile și cum să ne protejăm.
Ea vede virusul ca pe un timp petrecut cu mami și tati. Poate cel mai lung din ultimii ani. Este un timp în care ne descoperim unii pe alții. Îmi dau seama ce abilități are, ce îi place să facă, ce gândește, cum o influențăm noi. Este o perioadă în care preia foarte multe lucruri de la noi și încerc să îi transmit obiceiurile mele pozitive.
Nu știm cât va mai dura și cum va fi viața noastră după pandemie, dar încerc să îi fac zilele mai frumoase. Să își amintească cu drag de perioada petrecută acasă alături de părinții ei. Sperăm să rămânem cu toții sănătoși și să ieșim cu bine. 🙂 Și să realizăm că putem aveam vacanțe frumoase și în sufragerie alături de cei dragi, nu neapărat într-o țară nouă.
Sursa foto: pixabay.com
Asa e, si Sofia e mai fericita acum!
😘🤗
si fiica mea vede ca pe o vacanta – se trezeste cand vrea, manaca cand vrea,si mai ales face cand vrea ( fiica mea e fiica mea, isi face temele singura disciplinata si rapid, in unele zile nici o ora nu ii ia). Doar ca e greu fara prietenele ei, si mai ales ca nu are petrecere de ziua ei.
Ziua de naștere în carantină este puțin mai greu de gestionat, într-adevăr. Dar vor recupera după, să sperăm.