Luna aceasta a debutat cu prima răceală a bebelușului. Ana a mâncat înghețată prin parc, a umblat mai subțire îmbrăcată și a făcut muci. Atât. Ei i-au trecut destul de repede. Dar în cele câteva zile cât a avut muci, a ținut morțiș să pupe bebelușul, să îl ia în brațe și să petreacă timp cu el. Lucruri pe care le face în mod normal. Am fost la medic din prima zi de mucozități a ambilor copii.
Bebelușul a primit Colargol timp de 5 zile, Tantum Verde și aspirații dese cu ser fiziologic și batista bebelușului. Au fost 2 săptămâni cu muci total neplăcute pentru noi. Săracul se îneca seara, plângea, nu putea respira. Până la urmă, și-a revenit.
Bebe este genul de bebeluș ideal. Dacă te gândești când ești însărcinată să ai un bebeluș cuminte, care să doarmă oriunde, să fie mereu vesel și zâmbitor, să reacționeze la toți stimulii, el este. Eu sunt foarte fericită că este așa. Ana a fost un bebeluș (și este un copil) care avea (are) nevoie de foarte multă atenție. Dacă nu i-o oferi, ți-o cere. Dar bebe este destul de cuminte. Stă cuminte în cărucior, mai stă în pătuț și se joacă singur cât am eu treabă. Nu zic că îl ignorăm, dar îmi pot luă micul dejun sau pot face un duș fără să aud țipete pe fundal.
Soțul lucrează de acasă și petrece destul de mult timp cu noi vrea/nu vrea. Așa că a început să se îngrijoreze de calmitatea și cumințenia bebelușului, după ce a făcut comparație cu Ana când era bebe. Atât de mult încât i-a făcut o programare la neurolog pentru a vedea dacă totul este ok cu el. Mie copilul mi se pare perfect sănătos, dar având în vedere că la toate controalele pediatrice merg SINGURĂ și ar avea și el întrebări de adresat, am zis ok, să meargă.
Două sute patru zeci de lei mai târziu, i s-au confirmat părerile mele: bebe este ok. Dar neurologului i s-a părut copilul slab, așa că ne-a dat trimitere la analize deoarece a considerat că are carență de vitamina D3. Patru sute de lei mai târziu și toate emoțiile prin care am trecut eu ținând copilul pentru a i se lua sânge, am ajuns la concluzia că bebe nu are nicio carență.
Eu sunt destul de puternică. Am trecut prin multe operații și zeci de proceduri medicale. Suport destul de multe. Dar să-mi țin copilul să i se ia sânge, mă doboară. Acesta este călcâiul lui Ahile al meu. Să îmi văd copiii suferind. Dar na… trebuie. În mod normal analizele și vaccinurile erau atribuția soțului dar date fiind restricțiile din contextul pandemiei a trebuit să mă descurc singură.
În privința soțului, cred că nu îmi convine oricum ar fi. Când era Ana bebe și se implica mai puțin, comentam. Acum că este acasă și vede toate etapele prin care trece bebelușul și se tot dă cu părerea, iarăși comentez. Sper să ne găsim un echilibru :))
Bebe măsoară 71 de centrimetri, cântărește 7.7 kilograme și este PERFECT SĂNĂTOS. Nu a luat foarte mult în greutate față de luna trecută, dar va recupera el.
Chiar dacă nu a fost cea mai bună lună a lui, bebe a continuat să fie vesel. Este destul de vocal, gângurește, vorbește cu noi, țipă de încantare, râde în hohote. Când își dorește o jucărie se îndreaptă către ea. Se târăște într-un mod foarte simpatic. Își ridică fundul și se deplasează unde vrea. Sau se rostogolește până acolo.
Am început diversificarea la 5 luni și jumătate la insistențele pediatrului. Am început pe modelul clasic cu morcovul pasat. Inițial, s-a strâmbat, apoi a acceptat noile alimente. Acum mănâncă mult și foarte bine la prânz. Deschide gura și țipă la noi să îi dăm să mănânce mai repede 🙂 Am continuat diversificarea cu piureuri/supe din: cartof dulce, dovlecel, pastârnac și rădăcină de pătrunjel. Luăm prânzul toți 4 și mesele decurg chiar bine.
Ana a fost la grădiniță două săptămâni, apoi Bucureștiul a intrat în scenariul roșu și totul s-a mutat online. Cât a mers Ana la grădiniță m-am putut juca mult cu bebe: îi plac cerculețele, cuburile, cărțile textile, cărțile de bebeluși, jucăriile de dentiție pe care le tot roade și jucăriile care scot sunete. Stă în fund susținut și se joacă. Îi place când îi cânt și când dansez cu el prin casă. Îi place să se privească în oglindă. Am avut și eu timp pentru mine în alea 4 ore cât era la grădiniță.
După ce a început Ana grădinița online și trebuie să stau lângă ea să o supraveghez, iar am intrat în modul “supraviețuire” din care nu știu când vom mai ieși… Ne jucăm prin casă diferite jocuri toți 3, ieșim aproape zilnic în parc că tot avem haine călduroase, gătesc cu Ana când doarme bebe, încercăm să avem o viață cât de cât normală, în condițiile date.
Bebelușul adoarme cam la 2 ore. Are somnuri de 30 de minute și un somn mai lung care poate fi oricând. Atunci când văd că au trecut 2 ore de la trezire, încerc să îi creez condiții de somn. Încă doarme oriunde: afară în cărucior, în pătuț, în patul meu.
Noi nu avem centrală, apartamentul este destul de mare, așa că seara se face puțin frig. Ne încălzim cu un calorifer electric, dar temperaturile nu sunt deloc ridicate în camera în care dormim. Eu mă învelesc cu pilota, așa că mă simt foarte ok știind că și bebelușul se simte confortabil în săculețul lui de dormit călduros. Știu că fiecare copil este diferit, dar rutina de somn a bebelușului este următoarea: băiță – masaj – îmbrăcat – pus în sacul de dormit – alăptat și adormit înstant.
Sanatate multa si in continuare 🙂 sa nu uitati sa-i dati vitamina d ca este foarte important pentru ei 😀
Îi administrăm, dar o doză normală. 🙂