Pe măsură ce afară se face din ce în ce mai frig, jocurile noastre se mută în casă. În timpul verii am petrecut foarte mult timp afară și ne-am concentrat mai mult pe jocurile în aer liber. Acum vă scriu câteva dintre ideile noastre de jocuri, acasă.
Jocuri cu castane: dacă tot este vremea lor, putem aduna castane din parc și putem face o mulțime de jocuri cu ele. În primul rând, le pictăm. Apoi facem din ele litere, cifre, diferite obiecte sau animăluțe. Adunatul castanelor din parc este o activitate foarte distractivă, pictatul nu mai spun. Noi am început prin a picta partea albă a castanei și de acolo, cerul a fost limita. Ne-am gândit fiecare castană cu ce seamănă și am reușit să facem peștișori, albinuțe, broscuțe, caracatițe.
Jocuri de societate specifice vârstei. De la 4 ani am început cu jocuri simple cu pioni, jocuri de cărți, mima. Am fost foarte plăcut surprinsă să văd cât de receptivă este cea mică și cât de bine se descurcă la aceste jocuri. Acum am trecut la jocuri în care sunt combinate alte jocuri. Gen Activity Junior. Nouă ne place Joc Activity Original deoarece râdem copios de fiecare dată. Eu nu prea am talent la desen. Am încercat să desenez un cal și nu vreți să știți ce a ieșit și cât ne-am distrat. Dar măcar copilul este talentat și la desen și la mimă.
Jocuri de rol cu figurine mici. Aranjăm toate animăluțele într-o grădină zoologică construită de noi și păpusile le vizitează. Sau păpușile gătesc diferite rețete, păpușile merg la grădiniță și vedem ce activități se fac acolo.
Vânătoarea de obiecte prin casă. Ascund ceva prin casă și îi ofer copilului indicii: de exemplu, este în sufragerie. Se află pe lângă canapea. Și tot așa. Acesta este jocul meu preferat când vreau 5 minute de liniște. :))
Teatrul de plușuri: adunăm jucăriile care seamănă cu personajele dintr-o poveste și încercăm să repetăm povestea. Înainte de a începe, citim povestea și cu ocazia aceasta văd cu ce a rămas copilul din poveste. Este foarte distractiv mai ales dacă avem spectator un bebeluș foarte încântat de plușuri și de veselia care se crează în jurul lui.
Orice ne-am juca, noi avem o regulă importantă în casă: nu începem un joc nou, până nu strângem jucăriile cu care ne-am jucat. De obicei, le strângem împreună sau doar fetița dacă eu alăptez sau am altă treabă. La noi, jucăriile sunt aranjate și împărțite pe categorii: jocuri pentru petrecere, doctor, coafor, ponei mici etc. Organizatoarele de jucării sau mobila cu multe rafturi ajută mult în acest sens.
Voi ce vă mai jucați?
Ce de idei! Le punem și noi în practică. Mulțumim!
Cel mai mult pe lumea asta urasc jucariile imprastiate prin casa :))) Mereu le spun copiilor sa le stranga dupa ce s-au plictisit de ele, dar rareori o si fac :)))
Spor in toate, draga Carmen!
Nu am dat startul jocurilor in casa. Inca ne bucuram de vremea buna si ma gandesc cu groaza ca va veni o vreme urata in care ne va tine in casa. Am sa ma inspir de la tine si de la lucrurile pe care le mai am prin casa
Foarte bune ideile – mai ales ca zilele vor fi tot mai urate de acum inainte si numai bune de stat in casa