carti 2023

📖 10 cărți citite în 2023 (I)

📖 Nu am mai scris de mult timp un articol cu ce cărți am mai citit. În primele 7 luni din 2023, am reușit să citesc 10 cărți. Majoritatea sunt beletristică, dar am citit și două cărți de dezvoltare personală. Pot spune că am citit cărți bune și dacă vrei inspirație de lectură ușoară, de vacanță, poți accesa articolul.

📖”Oameni anxioși” – Fredrik Backman

carti 2023

📖 Mi-a plăcut mult prima carte citită pe 2023. “Oameni anxioși” – Fredrik Backman. E o carte despre un pod, despre niște idioți, despre o luare de ostatici, o vizionare de apartament, despre parenting, despre dragoste. Are de toate. E o carte la care râs mult. Diseară voi începe să mă uit și la serialul bazat pe carte.

📖 Un spărgător de bănci înarmat fuge de la locul faptei și ajunge într-un apartament scos la vânzare, unde are loc o vizionare. Pentru că poliția e pe urmele sale, se baricadează înăuntru și îi ia ostatici pe cei șapte potențiali cumpărători, aparent normali și inofensivi. Dar lucrurile o iau razna atunci când ostaticii și spărgătorul încep să-și dezvăluie dramele personale și anxietățile. Când spărgătorul le dă drumul ostaticilor și oamenii legii năvălesc înăuntru, nici urmă de infractor, iar depozițiile halucinante ale martorilor nu fac decât să-i bulverseze și mai mult pe polițiști.

Ăsta e rolul părinților – să fie umeri. Umeri pe care copiii să se urce când sunt mici, ca să vadă lumea, umeri pe care să stea când sunt mari, ca să poată atinge norii, umeri pe care să se sprijine când pașii le șovăie sau se clatină sub lovituri. Se bazează pe noi și asta e o responsabilitate uriașă, pentru că ei încă n-au înțeles că habar n-avem de nimic.

📖 “Mici focuri pretutindeni” – Celeste Ng

carti 2023

📖 “Mici focuri pretutindeni” – Celeste Ng e o carte care mi-a apărut la sugestii pe bookster. După primele pagini părea o carte pentru adolescenți, despre adolescenți, din anii ’90, dar i-am dat o șansă și am făcut bine. Cartea e mult mai mult.

📖 Într-o suburbie liniștită și bine organizată din Cleveland se mută o mamă singură și fiica ei adolescentă. Mama este o artistă cu un trecut misterios și care nu respectă neapărat regulile comunității. E o carte despre alegeri, despre povara secretelor, despre maternitate, despre respectarea regulilor…

Dar problema cu regulile, își spusese el, era că implicau un mod corect și altul greșit de a face lucrurile, când în realitate existau doar moduri diferite, nici unul dintre ele pur corect sau pur greșit, așa cum nu există nimic care să îți arate cu certitudine de care parte a liniei te afli.

📖 “Adio, vinovăție!” – Les Barbanell

carti 2023

📖 “Adio, vinovăție!” – Les Barbanell este scrisă de un pshilog ce oferă o serie de sfaturi pentru vindecarea de așa-numita „tulburare de personalitate altruistă”.

📖 Atunci când bunăstarea celorlalți este tot timpul mai presus de nevoile tale, iar sentimentul de vinovăție nu-ți permite să refuzi solicitările neîntrerupte, începi să te simti epuizat și gol pe dinăuntru. Eu am primit cartea cadou (probabil la o revistă) pentru că nu am personalitate altruistă, ci moderată (e și un test în carte). A fost ușor de citit și are multe exemple practice.

Factorul cel mai frecvent care determină dezvoltarea dependenței de a-i mulțumi pe alții este trauma din prima copilărie asociată cu sentimentul de a fi ignorat, respins sau abandonat de către prima persoană care s-a ocupat de copil.

📖 “Economie utilă pentru vremuri dificile” – Abhijit V. Banerjee și Ester Duflo

carti 2023

📖 “Economie utilă pentru vremuri dificile” – Abhijit V. Banerjee și Ester Duflo. Am primit cartea cadou de ziua mea și m-a cucerit de la primul citat. Mai ales că am și un semn de carte primit cadou de la fiica mea.

📖 Doi economiști ce au primit premiul Nobel explică cum econimia ne poate ajuta să rezolvăm probleme sociale, politice și nu numai, bazându-se pe cercetări în domeniu. Cartea te poate ajuta să înțelegi mai bine anumite aspecte generale ale lumii în care trăim.

Știm că oamenii se vor da peste cap ca să evite dovezi care i-ar sili să-și schimbe opiniile despre ceea ce consideră că reprezintă propriul sistem de valori de bază (inclusiv opinia despre rase sau despre imigranți), pentru că acesta este atât de strâns legat de propriile opinii despre ei înșiși. Din păcate, nu rezultă că oamenii se gândesc prea mult când își formează respectivele opinii inițiale.

📖 “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” – Agnes Martin-Lugand

carti 2023

📖 “Oamenii fericiți citesc și beau cafea” – Agnes Martin-Lugand. M-a atras titlul cărții, așa că am pus-o pe lista de dorințe de ziua mea. Din păcate, doar titlul e de ea.

📖 E o carte ce se citește foarte rapid despre o tânără franțuzoiacă ce își pierde soțul și fiica într-un accident și apoi se refugiază în Irlanda în mijlocul pustietății. Dar, ghici ce? Fix lângă ea locuiește un bărbat ursuz, dar atrăgător.

Cineva m-a împins și fața mi s-a întors involuntar înspre cafeneaua mea literară. Această mică vitrină din lemn, ușa din mijloc cu clopoțelul dinăuntru, numele pe care îl alesesem în urmă cu cinci ani, 《Oamenii fericiți citesc și beau cafea》, totul mă ducea către viața mea alături de Colin și Clara.

📖 “Cireșarii – cavalerii florii de cireș” – Constantin Chiriță

carti 2023

📖 “Cireșarii – cavalerii florii de cireș” – Constantin Chiriță. Cartea ar fi potrivită elevilor de gimnaziu, dar dacă nu am citit-o atunci, recuperez acum. 😊

📖 Cartea prezintă aventura unor elevi care locuiesc pe strada Cireșului (de aici și numele grupului) și pleacă către o peșteră neexplorată. Mi s-a părut interesant, că într-o plimbare prin Cotroceni, am întâlnit și casa autorului.

Mulți se preocupau de taina cireșarilor, de enigma expediției lor, dar nimeni atât de aprig și de primejdios ca Tic. Maria nu-l mai putea suporta, îi venea să își ia lumea-n cap. N-o lăsa nicio clipă în pace, o urmărea mereu cu amenințări sau cu lingușiri, pe față sau pe furiș, voind probabil s-o dea gata prin tenacitate.

📖 “Cireșarii – Castelul fetei în alb” – Constantin Chiriță

carti 2023

📖 “Cireșarii – Castelul fetei în alb” – Constantin Chiriță. Am zis să continui cu volumul doi din Cireșarii și mă bucur. Cea de-a doua carte mi se pare mai captivantă față de prima.

📖 Personajele sunt cam aceleași, copiii de pe strada Cireșului. La ei în oraș vine o fată misterioasă, îmbrăcată în alb, la bunica în vacanța de vară. Apoi această fată pleacă singură într-o aventură în munți, unde este răpită și închisă într-un castel. Iar Cireșarii pleacă în căutarea ei.

Fata în alb auzi zgomotul răngii de fier care transforma încăperea de marmură în închisoare. Într-un gest de disperare alergă spre ușă și lovi cu pumnii mici și bolnavi în metalul rece. Durerea loviturilor o dezmetici. Se afla prizonieră într-un castel necunoscut!

📖 “Singurul final fericit pentru o poveste de dragoste e un accident” – João Paulo Cuenca

carti 2023

📖 “Singurul final fericit pentru o poveste de dragoste e un accident” – João Paulo Cuenca. Am primit cartea la un schimb de cărți și recunosc că m-a atras titlul. Dar iar am citit o carte slabă doar pentru titlu. 😬

📖  Un tânăr cuceritor japonez, fiul unui celebru poet, cunoaște prin barurile din cartierul Roșu din Tokyo o chelneriță blondă și înaltă venită din România. Tatăl acestuia își spionează fiul și vrea să îi încurce ițele și așa complicate ale relației.

Într-o zi vei înțelege că singurul final fericit posibil pentru o poveste de dragoste este un accident fără supraviețuitori. Da, Shunsuke, mica mea pacoste, micul meu fugu idiot: un accident fără supraviețuitori.

📖 ” Pentru mama” – Karina Simion

carti 2023

📖 ” Pentru mama” – Karina Simion. Soțul mi-a luat cadou cartea atunci când a apărut. Și a uitat să îi menționeze autoarei că este un cadou, așa că a primit el o dedicație personalizată 😬 Dar e ok.

📖 Karina scrie pe miculmarc sau mai bine zis își descoperă sufletul. Cartea “Pentru mama” conține o serie de trăiri transmise de la o mamă pentru alte mame. Trăiri care sunt superb ilustrate.

Am pus creionul pe hârtie să scrie despre tine
Un copil iubit, dorit, frumos
Și creionul meu n-a știut cum să înceapă
M-a întrebat tot pe mine
Ce aș putea să scriu?
Creioane, scrie tu ce simți!
I-am spus.

📖 “Șoareci și oameni” -John Steinbeck

carti 2023

📖 “Șoareci și oameni” -John Steinbeck. Am primt cartea cadou la un book club de la fostul job. Înainte de pandemie, se organizau întâlniri lunare unde povesteam despre o carte și primeam și un mic cadou.

📖 Cartea este perfectă pentru vacanță pentru că se citește ușor și nici nu ocupă mult loc în bagaj. 🙂 Nu mai este de actualitate subiectul: despre 2 bărbați care lucrau cu ziua în speranța că vor strânge bani pentru propria lor fermă. Cartea a fost drăguță.

– Tare mici erau, zise el, parcă scuzându-se. Îi mângâiam, da’ nu trecea mult și mă mușcau de dește și io îi ciupeam un pic de cap și dup-aia erau morți – fin’că erau așa mici. Numa’ de ne-am lua iepuri mai repede, George. Ăia nu-s așa mici.

📖 Mi-au plăcut mult “Oameni anxioși”, “Mici focuri pretutindeni” și “Economie pentru vremuri dificile”. Intenționez să citesc și alte cărți de-ale autorilor. Tu ce carte bună ai citit recent?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.