📖 Îți recomand 7 cărți contemporane care mie mi-au dat o stare de bine după ce le-am citit. Două sunt de dezvoltare personală, 3 sunt scrise de scriitoare românce, iar celelalte două se citesc repede, ca un scenariu de film. Cărțile contemporane “curg” mai repede pentru că au limbajul familiar și personajele lor trec prin situații în care și tu te poți regăsi. Mie mi-au plăcut mult toate cele 7 cărți pe care le recomand în articol.
📖 Cum să ne purtăm cu oamenii dificili- Roy Lilley
📖 “Cum să ne purtăm cu oamenii dificili” – Roy Lilley. Am primit cartea cadou de la soț, pentru a mă ajuta la fostul job 😁 La începutul anului trecut mi-am schimbat jobul și interacționam cu interlocutori din diferite departamente ale companiei. Unul din sfaturile pe care l-am urmat din carte, a fost că nu poți schimba un mediu toxic. Mai bine schimbi mediul. Și asta am făcut.
📖 Cartea apăruță în anul 2016 mi se pare o carte practică, ușor de citit, care îți oferă soluții concrete de abordare a diferitelor situații apărute la locul de muncă. Șefi, colegi, colaboratori, angajați, clienți dificili sunt analizați în carte.
“Cei care caută greșeli o fac de obicei fără să se gândească prea mult. La ei este un obicei, o atitudine mentală, destul de superficială. Punându-le întrebări, îi determinați să gândească. Gândirea cere efort, așa că o să se sature destul de repede.”
📖 Terapie pe salteaua de pilates – Emilia Toma
📖 “Terapie pe salteaua de pilates” – Emilia Toma este genul de carte pe care, din momentul în care o începi, nu o mai lași din mână. Te captivează instant.
📖 Cartea publicată în anul 2020 cuprinde scurte povestiri ale clientelor care vin și își spun dramele, fricile, trăirile antrenoarei de fitness. Și antrenoarea de fitness care a devenit scriitoare, ne spune spune și nouă ce se mai întâmplă în “cabinetul” ei unde au loc multe ședințe de terapie.
“Mă întristează faptul că unele femei încă mai au nevoie să li se spună, cu blândețe, că, dacă vor să facă o schimbare, trebuie să o facă pentru ele, nu pentru alții. Să te iubești așa cum ești nu este un semn de lene, ci te ajută în procesul devenirii tale. Să vrei să schimbi ceva la tine nu înseamnă că nu te placi acum, ci vrei să schimbi ceva, tocmai pentru că te iubești și vrei mai mult de la tine.”
📖 Acel martie – Olivia Odăianu
📖 “Acel martie” – Olivia Odăianu e cartea pe care din momentul în care ai început să o citești, nu o mai lași din mână. Acțiunea captivează instant!
📖 Cartea apărută în anul 2022 începe cu Anabel, o tânără ce află că este înșelată și decide să plece în weekend cu o prietenă în Monte Carlo. Doar că ia cu ea accindental și un stick ce nu îi aparține. Mă bucur mult că am descoperit un autor român, contemporan cu o imagininație așa bogată în arta scrierii.
“Pentru ea, primăvara era anotimpul preferat. Simțea cum totul se trezește la viață și toate poveștile puteau să reînceapă, să primească un alt contur, unul mai colorat și mai vesel. Era însă tristă, pentru că acest martie îi adusese doar probleme care o puneau acum în dificultate și se gândea cu nostalgie la mirosul primăverilor de altădată.”
📖 Cât de greu poate fi? – Allison Pearson
📖 “Cât de greu poate fi?” – Allison Pearson. Ana a moștenit pasiunea lecturii de la mine și mergem împreună prin librării și ne luăm cărți. Am luat romanul acesta chick lit publicat în 2019 de la o librărie de cartier și pot spune că m-a relaxat.
📖 Kate este o mamă ce are doi copii adolescenți și un soț care a demisionat și a decis să se dedice pasiunilor sale. Așa că Kate trebuie să se reangajeze după 6 ani de stat acasă pentru a întreține familia și cheltuielile de renovare a casei “ideale” în care s-au mutat. Companiile nu se dau în vânt după angajate de 49 de ani, așa că mai scade câțiva ani din CV.
“Oamenii vorbesc despre renunțarea la muncă de parcă ar fi o vacanță sau o schimbare de scenariu, dar, din experiența mea, vă zic că a fost mai degrabă un fel de moarte, una mai mică, dar o pierdere profundă, oricum. Când nu ai un fluturaș de salariu, luna ți se pare foarte diferită, fără contur, goală.”
📖 Nu-i ușor să fugi de fericire – Laura Frunză
📖 “Nu-i ușor să fugi de fericire” – Laura Frunză. Romanul de debut al cunoscutei bloggerițe publicat în 2023 este captivant, real și cu multiple valențe, deși pornește ca o poveste de dragoste.
📖 Doi foști colegi de liceu se reîntâlnesc la reuniunea de 20 ani și au o aventură de o noapte. Apoi urmărim povestea lor din mai multe perspective. Nu este un roman clasic de dragoste. Este un roman ancorat în realitate, în care se împletesc sentimentele, traumele, realitățile trăite de personaje, parentingul și puțin suspans. Mi-a făcut mare plăcere să citesc cartea deoarece te poartă printr-o serie de stări. Clar o recomand și o văd și scenariu de film.
“Parcă trecuse o viață de atunci, nu doar jumătate de an. Și poate chiar trecuse. O viață pe care aproape și-o pierduse, o viață pe care primise șansa să o trăiască mai departe. Ileana nu se putu abține să remarce ce diferiți erau acum față de acum șase luni. El își recăpătase încrederea în sine, ea și-o pierduse. Viața lui ieșise de sub conul de umbră al tragediei prin care trecuse, a ei încă mai era acolo, plină de coșmaruri cu explozii și de accese de durere care îi limitau mișcările.”
📖 Calea ascultării – Julia Cameron
📖 “Calea ascultării” – Julia Cameron a fost primită de la Moș Crăciun alături de un ondulator care a fost returnat că nu îmi ondula nici părul meu deja ondulat. Dar cartea este fix cum credeam că va fi: relaxantă, ușor de citit și cu sfaturi utile pentru a-ți dezvolta atenția și creativitatea.
📖 Cartea publicată în 2022 este ca o călătorie de transformare către o ascultare mai profundă și mai creativă. Ai sfaturi săptămânale pe care le poți urma pe parcusul a 6 săptămâni. Eu am procedat cum procedez cu toate cărțile de dezvoltare personală: am citit-o de relaxare și urmez ce cred că mi se potrivește.
“Primul pas pe calea ascultării este să ascultăm lucrurile pe care de obicei le ignorăm: lumea din jurul nostru.”
📖 L’inconnue de la Seine – Guillaume Musso
📖 “L’inconnue de la Seine” – Guillaume Musso. Am luat cartea în toamnă, din aeroportul din Paris. Mă bucur când am ocazia de a ciți cărțile în limba în care au fost scrise, fără a pierde anumite nuanțe care mai dispar cu traducerea.
📖 Un thriller captivant din 2021 despre o tânără care este găsită în Sena și nu își amintește nimic despre ea. Iar la testul ADN apare că este decedată de peste un an. O carte în stilul caracteristic al lui Musso, poate nu cea mai strălucită, dar tot bună. Părerea mea.
“Je traversais une passe difficile. Depuis ma préadolescence, ma vie était cyclique. Je vivais des hauts très intenses et des bas plus compliqués. Tout le monde savait que ma petite sœur, Vera, était morte dans des circonstances sordides quand j’avais dix ans. Mais ce que tout le monde ignorait, c’est que je vivais avec son fantôme.”
📖 Ai citit vreo carte contemporană bună în ultima vreme și vrei să mi-o recomanzi?